Nyheter

Här publicerar vi artiklar och pressmeddelanden som ger dig information om det senaste från Brottsoffermyndigheten.

2024 2023 2022

2019

Vuxna som möter unga får veta mer om sexualbrottslagstiftningen

Brottsoffermyndigheten har sedan hösten 2018 genomfört kampanjer riktade till unga med budskapet att sex är alltid frivilligt, annars är det ett brott. Nu fortsätter myndigheten att sprida information om sexualbrottslagstiftningen med en broschyr riktad till föräldrar, vårdnadshavare och andra som möter unga i sin vardag.

Över 30 miljoner till projekt om brottsofferfrågor

Brottsofferfonden delar i höst ut drygt 30 miljoner kronor till projekt om brottsofferfrågor. – Vi har fått in många ansökningar och har kunnat finansiera flera nya angelägna projekt, säger Annika Öster, generaldirektör för Brottsoffermyndigheten.

Får ersättning efter attack med handgranat

En okänd person kastade på natten in en handgranat i en lägenhet där en kvinna och hennes fem barn befann sig. Hennes åttaåriga son dog av skador från handgranaten. Någon gärningsperson har inte gått att binda till brottet. De överlevande familjemedlemmarna får nu brottsskadeersättning för försök till mord efter beslut av Nämnden för brottsskadeersättning.

Se föreläsningar från Brottsoffermyndighetens jubileumskonferens

I år firar Brottsoffermyndigheten 25 år som myndighet. Det uppmärksammades den 15 oktober med en jubileumskonferens. Nu går det att se på föreläsningar från konferensen på UR Play.

Kampanj om frivilligt sex ska nå fler unga

Hösten 2018 genomförde Brottsoffermyndigheten en kampanj på svenska riktad till unga om den nya sexualbrottslagstiftningen. Nu fortsätter myndigheten att sprida budskapet på fler språk om att sex alltid är frivilligt, annars är det ett brott.

Dubbel vinst för Brottsoffermyndighetens kampanj

Brottsoffermyndighetens filmer och webbplats om den nya sexualbrottslagstiftningen belönades båda med förstapriser i tävlingen Publishingpriset. Bidragen tävlade i kategorierna kampanjsajter och opinionsbildningsfilmer.

Kampanj om frivilligt sex nominerad till 100-wattaren

Brottsoffermyndighetens kampanj Av fri vilja om Sveriges nya sexualbrottslagstiftning är nominerad till reklamtävlingen 100-wattaren 2019. Den 28 november går finalen av stapeln.

Hedersomnämnande till Brottsoffermyndighetens kampanj

Brottsoffermyndighetens kampanj om den nya sexualbrottslagstiftningen har fått ett hedersomnämnande i tävlingen YouTube Works.

Polisman och hans familj får brottsskadeersättning för mordförsök

En polis i Västerås och hans familjemedlemmar får 100 000 kronor vardera i kränkningsersättning från Brottsoffermyndigheten efter att deras hus blivit beskjutet med automatvapen. Myndigheten anser att familjemedlemmarna varit utsatta för försök till mord. Beslutet har fattats av Nämnden för brottsskadeersättning.

Se forskarfilmer – lär dig mer om brottsofferfrågor

Varför är det viktigt att veta hur minnet fungerar när någon utsatts för brott? Vilken roll spelar omgivningen för om en våldsutsatt kvinna lämnar en relation eller inte? Hur skiljer sig stödet mellan glesbygd och storstad? De här frågorna får du reda på mer om i Brottsoffermyndighetens nya forskarfilmer.

Yttrande över betänkande om skydd för barn som bevittnat brott

Här kan du läsa Brottsoffermyndighetens yttrande över betänkandet Straffrättsligt skydd för barn som bevittnar brott mellan närstående samt mot uppmaning och annan psykisk påverkan att begå självmord (SOU 2019:32).

Våldsutsatta unga söker stöd i chatt

Ungarelationer.se är en ny nationell stöd- och kunskapsplattform samt chatt för unga som är utsatta för våld i nära relation. Den första februari öppnade webbplatsen som tagits fram av Stiftelsen 1000 Möjligheter och redan under det första halvåret tog över 3 200 unga kontakt genom chatten.

Tre bidrag i final till Publishingpriset

Brottsoffermyndighetens kampanjfilmer och webbplats för den nya sexualbrottslagstiftningen har gått vidare till final i tävlingen Publishingpriset. Det har också myndighetens webbplats Tystna inte som ger stöd till dem som utsatts för hot och hat i samhällsdebatten.

Närmare 15 miljoner kronor till projekt om brottsofferfrågor

Brottsofferfonden vid Brottsoffermyndigheten fördelar i vår närmare 15 miljoner kronor till brottsofferstödjande arbete och forskning.

Liten och trygg ger kunskap om barn som bevittnat brott

En utredning föreslår att det ska bli straffbart att låta ett barn bevittna brott i nära relationer. Brottsoffermyndigheten välkomnar det nya lagförslaget och framhåller hur viktigt det är att uppmärksamma barn som lever med våld. Med hjälp av myndighetens material Liten och trygg kan vuxna som möter barn få kunskap om hur de kan uppmärksamma brottsutsatta barn.

Får ersättning efter att nakenbilder spridits

Fyra personer utsattes för att gärningspersoner spred nakenbilder och filmer av dem på internet. De har nu fått rätt till brottsskadeersättning av Brottsoffermyndigheten. Det har Nämnden för brottsskadeersättning beslutat. Besluten är avgörande för hur Brottsoffermyndigheten ska hantera liknande ärenden i framtiden.

Tystna inte – en ny webbplats om hot och hat

Brottsoffermyndigheten lanserar i dag webbplatsen tystnainte.se. Webbplatsen ger information till personer som deltar i samhällsdebatten och utsätts för hot och hat, till exempel journalister, politiskt förtroendevalda, författare, konstnärer, forskare och influencers.

Två år sedan terrorattentatet på Drottninggatan

Den 7 april för två år sedan skedde terrorattentatet på Drottninggatan. I slutet av juni 2018 vann domen laga kraft. Efter det har Brottsoffermyndigheten betalat ut närmare 11,3 miljoner kronor i brottsskadeersättning till 115 personer.

Kampanj om frivilligt sex nådde sju av tio unga

Närmare sju av tio unga i åldrarna 18–25 år har fått information om Sveriges nya sexualbrottslagstiftning genom en kampanj av Brottsoffermyndigheten. Lagstiftningen och kampanjens huvudbudskap är att sex är alltid frivilligt, annars är det ett brott.

Film om att minnas och berätta om brott

Varför är det viktigt att veta hur minnet fungerar när någon utsatts för brott? I en ny film från Brottsoffermyndigheten berättar Pär Anders Granhag, professor i psykologi vid Göteborgs universitet, om hur vi minns och berättar om brott.

Mer inbetalningar från gärningspersoner

Brottsoffermyndigheten har lyckats återkräva 35 miljoner kronor till staten från gärningspersoner under 2018. Det är en ökning med tre miljoner kronor jämfört med 2017. En bättre konjunktur i kombination med en genomgång av de skuldsattas avbetalningsplaner har troligen lett till det goda resultatet.

Fler förtroendevalda behöver anmäla hot och hat

Hoten och hatet mot förtroendevalda har ökat, men många låter bli att anmäla. En ny skrift lyfter nu fram fall, som har lett till fällande domar, för att få fler att polisanmäla.