En ung man håller om en ung kvinna.

Före polisanmälan

Att bli utsatt för brott är ofta en mycket omtumlande upplevelse. Om du blir utsatt för brott och har möjlighet att larma är det 112 du ska ringa. Har du fått skador och behöver omedelbar hjälp bör du söka vård, antingen genom att ringa 112 eller genom att ta dig till en akutmottagning.

Kontakta vården

Är läget inte akut och du behöver vård kan du ta kontakt med din vårdcentral eller ringa 1177 Vårdguiden för att få vägledning. Vården dokumenterar dina skador om du har sådana. Det kan vara viktigt vid en kommande förundersökning och rättegång.

Människor reagerar på olika sätt på att bli utsatta för brott. En del kan känna sig otrygga och rädda. Vissa kan bli arga eller ha svårt att minnas händelsen.

En del kan känna skuld över det som har hänt. Då är det viktigt att försöka komma ihåg att det aldrig är ditt fel att du har utsatts för ett brott. Det är gärningspersonen som bär ansvaret.

Kom ihåg att flera av reaktionerna kan vara tillfälliga och att många återhämtar sig ganska snabbt och kan återgå till ett normalt liv.

Det kan vara bra att prata med någon om det du varit med om. Till exempel kan du prata med någon i din familj, någon vän, någon som arbetar inom socialtjänsten eller vården eller med någon från en organisation som arbetar med att hjälpa brottsoffer.