Varning för bedrägerier – polisen ger råd och tips

Brottsoffermyndigheten varnar för bedragare som påstår att de ringer från Brottsoffermyndigheten. Bedragarna säger att de ska ge ersättning för bedrägerier som den uppringda har utsatts för. De har dessutom ringt från ett telefonnummer som ser ut att vara registrerat på Brottsoffermyndigheten i Umeå. Polisen har tagit fram filmer som ger dig råd och tips om bedrägerier.

Brottsoffermyndigheten ber dig att vara vaksam. Till exempel om någon säger att de ringer från Brottsoffermyndigheten och ber dig att logga in med ditt Bank-ID. Det är någonting som Brottsoffermyndigheten aldrig gör.

Polisen skriver på sin webbplats att bedrägerier via falska telefonsamtal ökar kraftigt och många förlorar pengar genom att de luras att lämna ut kortuppgifter och koder eller logga in på sin bank.

Om du blivit utsatt bör du anmäla det till din bank och till polisen så snart som möjligt. Det går också att få stöd av till exempel en brottsofferjour.

Råd och tips

Polisen har i samarbete med UR Samtiden tagit fram filmer där de ger konkreta råd och tips om bedrägerier. Med filmerna vill de också bidra till att minska känslan av skam för den som drabbats.

Läs mer