Utbildningar
Om du vill utbilda dig i brottsofferfrågor kan du delta i något av våra arrangemang. Brottsoffermyndigheten har också tagit fram några webbutbildningar. De riktar sig till målgrupper som möter personer som utsatts för brott.
Av fri vilja – en utbildning om Sveriges sexualbrottslagstiftning
Av fri vilja kan användas av skolpersonal som ska undervisa om Sveriges sexualbrottslagstiftning, sexualbrott, normer och frivillighet. Utbildningen riktar sig i första hand till grundskolans årskurs sju till nio, gymnasieskolan, och till gymnasiesärskolan. Materialet kan också användas i grundsärskolan och på introduktionsprogrammen.

Barn i rättsväsendet – en utbildning om barns rättigheter och våldsutsatthet
Barn i rättsväsendet är en webbutbildning för rättsväsendets aktörer, biträdande jurister och advokater. Utbildningen handlar om barns rättigheter enligt barnkonventionen och barns våldsutsatthet, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck. Webbutbildningen består av både textdelar och filminslag där olika forskare och yrkesverksamma delar med sig av sin kunskap. Materialet kan vara att nytta även för den som inte tillhör rättsväsendet men som möter barn före, under eller efter en rättsprocess. Tillhör du ingen av nämnda målgrupper kan du ändå ta del av utbildningsmaterialet.

Liten och trygg – en handledning för förskolan
På Brottsoffermyndighetens webbplats Liten och trygg kan du som arbetar i förskolan öka dina kunskaper för att kunna uppmärksamma utsatta barn. På webbplatsen finns pedagogiska övningar som hjälper barnen att sätta ord på känslor och praktisera sina rättigheter. Det finns också intervjuer med experter om brott mot barn och förskolepersonals anmälningsskyldighet.

Tystna inte – för dig som möter personer som utsatts för hot och hat
Brottsoffermyndighetens webbplats Tystna inte har en särskild ingång för dig som möter personer som deltagit i samhällsdebatten och som utsatts för hot och hat. Det kan till exempel handla om utsatta journalister, politiskt förtroendevalda, författare, konstnärer, forskare och influencers. På webbplatsen finns bland annat information om vad som kan vara brottsligt, hur en polisanmälan går till och var det finns stöd och hjälp att få.
Webbutbildning för vittnesstöd
Webbutbildning för vittnesstöd är en webbaserad grundutbildning för nya vittnesstöd som Brottsoffermyndigheten tagit fram i samråd med Domstolsverket och Brottsofferjouren Sverige. Utbildningen innehåller bland annat information om rättsprocessen och om brottsoffers reaktioner.
Kontakta Brottsoffermyndigheten för mer information.
Kontaktuppgifter till Brottsoffermyndighetens kontaktperson för vittnesstödsverksamheten
Aistė Ornatavičiūtė