Nyheter

 • Vuxna som möter unga får veta mer om sexualbrottslagstiftningen

  2019-12-23 Brottsoffermyndigheten har sedan hösten 2018 genomfört kampanjer riktade till unga med budskapet att sex är alltid frivilligt, annars är det ett brott. Nu fortsätter myndigheten att sprida information om sexualbrottslagstiftningen med en broschyr riktad till föräldrar, vårdnadshavare och andra som möter unga i sin vardag.

 • Över 30 miljoner till projekt om brottsofferfrågor

  2019-12-17 Brottsofferfonden delar i höst ut drygt 30 miljoner kronor till projekt om brottsofferfrågor. – Vi har fått in många ansökningar och har kunnat finansiera flera nya angelägna projekt, säger Annika Öster, generaldirektör för Brottsoffermyndigheten.

 • Får ersättning efter attack med handgranat

  2019-11-26 En okänd person kastade på natten in en handgranat i en lägenhet där en kvinna och hennes fem barn befann sig. Hennes åttaåriga son dog av skador från handgranaten. Någon gärningsperson har inte gått att binda till brottet. De överlevande familjemedlemmarna får nu brottsskadeersättning för försök till mord efter beslut av Nämnden för brottsskadeersättning.

 • Se föreläsningar från Brottsoffermyndighetens jubileumskonferens

  2019-11-13 I år firar Brottsoffermyndigheten 25 år som myndighet. Det uppmärksammades den 15 oktober med en jubileumskonferens. Nu går det att se på föreläsningar från konferensen på UR Play.

 • Kampanj om frivilligt sex ska nå fler unga

  2019-11-12 Hösten 2018 genomförde Brottsoffermyndigheten en kampanj på svenska riktad till unga om den nya sexualbrottslagstiftningen. Nu fortsätter myndigheten att sprida budskapet på fler språk om att sex alltid är frivilligt, annars är det ett brott.

 • Kampanj om frivilligt sex nominerad till 100-wattaren

  2019-10-24 Brottsoffermyndighetens kampanj Av fri vilja om Sveriges nya sexualbrottslagstiftning är nominerad till reklamtävlingen 100-wattaren 2019. Den 28 november går finalen av stapeln.

 • Hedersomnämnande till Brottsoffermyndighetens kampanj

  2019-10-24 Brottsoffermyndighetens kampanj om den nya sexualbrottslagstiftningen har fått ett hedersomnämnande i tävlingen YouTube Works.

 • Se forskarfilmer – lär dig mer om brottsofferfrågor

  2019-09-26 Varför är det viktigt att veta hur minnet fungerar när någon utsatts för brott? Vilken roll spelar omgivningen för om en våldsutsatt kvinna lämnar en relation eller inte? Hur skiljer sig stödet mellan glesbygd och storstad? De här frågorna får du reda på mer om i Brottsoffermyndighetens nya forskarfilmer.

 • Yttrande över betänkande om skydd för barn som bevittnat brott

  2019-09-20 Här kan du läsa Brottsoffermyndighetens yttrande över betänkandet Straffrättsligt skydd för barn som bevittnar brott mellan närstående samt mot uppmaning och annan psykisk påverkan att begå självmord (SOU 2019:32).

 • Våldsutsatta unga söker stöd i chatt

  2019-09-17 Ungarelationer.se är en ny nationell stöd- och kunskapsplattform samt chatt för unga som är utsatta för våld i nära relation. Den första februari öppnade webbplatsen som tagits fram av Stiftelsen 1000 Möjligheter och redan under det första halvåret tog över 3 200 unga kontakt genom chatten.

 • Tre bidrag i final till Publishingpriset

  2019-08-27 Brottsoffermyndighetens kampanjfilmer och webbplats för den nya sexualbrottslagstiftningen har gått vidare till final i tävlingen Publishingpriset. Det har också myndighetens webbplats Tystna inte som ger stöd till dem som utsatts för hot och hat i samhällsdebatten.

 • Boka in temadagar om den nya sexualbrottslagstiftningen

  2019-08-12 Hösten 2019 bjuder Brottsoffermyndigheten in till tre temadagar om den nya sexualbrottslagstiftningen. Temadagarna anordnas i Luleå den 25 september, i Växjö den 30 oktober och i Sundsvall den 20 november. En av temadagarna planeras att webbsändas.

 • Närmare 15 miljoner kronor till projekt om brottsofferfrågor

  2019-06-25 Brottsofferfonden vid Brottsoffermyndigheten fördelar i vår närmare 15 miljoner kronor till brottsofferstödjande arbete och forskning.

 • Liten och trygg ger kunskap om barn som bevittnat brott

  2019-06-12 En utredning föreslår att det ska bli straffbart att låta ett barn bevittna brott i nära relationer. Brottsoffermyndigheten välkomnar det nya lagförslaget och framhåller hur viktigt det är att uppmärksamma barn som lever med våld. Med hjälp av myndighetens material Liten och trygg kan vuxna som möter barn få kunskap om hur de kan uppmärksamma brottsutsatta barn.

 • Får ersättning efter att nakenbilder spridits

  2019-05-24 Fyra personer utsattes för att gärningspersoner spred nakenbilder och filmer av dem på internet. De har nu fått rätt till brottsskadeersättning av Brottsoffermyndigheten. Det har Nämnden för brottsskadeersättning beslutat. Besluten är avgörande för hur Brottsoffermyndigheten ska hantera liknande ärenden i framtiden.

 • Två år sedan terrorattentatet på Drottninggatan

  2019-04-05 Den 7 april för två år sedan skedde terrorattentatet på Drottninggatan. I slutet av juni 2018 vann domen laga kraft. Efter det har Brottsoffermyndigheten betalat ut närmare 11,3 miljoner kronor i brottsskadeersättning till 115 personer.

 • Mer inbetalningar från gärningspersoner

  2019-03-05 Brottsoffermyndigheten har lyckats återkräva 35 miljoner kronor till staten från gärningspersoner under 2018. Det är en ökning med tre miljoner kronor jämfört med 2017. En bättre konjunktur i kombination med en genomgång av de skuldsattas avbetalningsplaner har troligen lett till det goda resultatet.

 • Film om att minnas och berätta om brott

  2019-03-05 Varför är det viktigt att veta hur minnet fungerar när någon utsatts för brott? I en ny film från Brottsoffermyndigheten berättar Pär Anders Granhag, professor i psykologi vid Göteborgs universitet, om hur vi minns och berättar om brott.

 • Fler förtroendevalda behöver anmäla hot och hat

  2019-02-19 Hoten och hatet mot förtroendevalda har ökat, men många låter bli att anmäla. En ny skrift lyfter nu fram fall, som har lett till fällande domar, för att få fler att polisanmäla.

Senast uppdaterad:2012-03-01