Nej, inte alltid. Ibland kan brottsskadeersättningen bestämmas till ett högre och ibland till ett lägre belopp än skadeståndsbeloppet i domen. Det finns flera förklaringar till att beloppen kan bli olika:
- Skadeståndslagen (som domstolar tillämpar) och brottsskadelagen (som Brottsoffermyndigheten tillämpar) skiljer sig åt på några punkter. Enligt brottsskadelagen ska till exempel ersättningen sänkas eller helt utebli om brottsoffret varit provocerande eller på annat sätt själv har ökat skaderisken. Fler skillnader finns.
- Från domstolsförhandlingen till handläggningen hos Brottsoffermyndigheten kan det ha gått en tid och utredning kan ha tillkommit. Domstolen kan exempelvis ha varit tvungen att uppskatta läkningstiden för en skada och ge ersättning utifrån denna uppskattning, medan myndigheten sitter med "facit i handen" en tid senare. Läkningstiden för brottsoffret kan ha varit oväntat lång eller kort och personen ska ha ersättning härefter.
- I Sverige råder avtalsfrihet. Om ett brottsoffer begär 100 000 kronor för en skada och den som begått brottet godtar det, dömer domstolen ut beloppet utan prövning. Att skadeståndsrättslig praxis för den aktuella skadan säger att man endast har rätt till 5 000 kronor spelar ingen roll. När det är på detta sätt och domen på skadeståndet inte är sakprövad måste Brottsoffermyndigheten göra en helt självständig prövning. I detta fall skulle därför 5 000 kronor betalas ut.