Skissbild på kampanjbild om den nya sexualbrottslagstiftningen

Kampanj för unga om frivilligt sex

Sex är alltid frivilligt, annars är det ett brott. Det är huvudbudskapet i en kampanj från Brottsoffermyndigheten för att öka kunskapen om den nya sexualbrottslagstiftningen. Kampanjen sprids i första hand digitalt och riktar sig till unga i åldern 18-25 år.

Sedan den 1 juli 2018 har Sverige en ny sexualbrottslagstiftning som bygger på frivillighet.
– Den nya lagstiftningen vänder på perspektiven och gör det tydligt att den person som vill ha sex måste vara säker på att andra verkligen vill, säger Annika Öster, generaldirektör vid Brottsoffermyndigheten och som även medverkat i utredningen om den nya lagstiftningen.

Brottsoffermyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att öka kunskapen om den nya lagstiftningen. I ett första steg genomförs en kampanj riktad till unga i åldern 18-25 år. Kampanjen går ut på att sprida information om Brottsoffermyndighetens nya webbplats frivilligtsex.se. På webbplatsen kan unga bland annat lära sig mer om den nya lagstiftningen, vad som är okej och inte och var det går att få stöd och hjälp.

Tre kända personer är med och sprider budskapet om att sex ska vara frivilligt. Det är skådespelaren Ellen Bergström, musikern Oskar Linnros och e-sportaren Emil ”HeatoN” Christensen.
– Att sex är frivilligt är ju egentligen en självklarhet, men tyvärr ser inte verkligheten ut så. Det vill jag vara med och ändra på, säger Emil Christensen.

Kampanjen pågår mellan vecka 45-50 och kommer att spridas i flera olika digitala kanaler som unga personer använder. Den kommer också att finnas på tåg, i tunnelbana, köpcentrum,  radio och i poddar. Dessutom ska Brottsoffermyndigheten medverka på SACO Studentmässan i Älvsjö och på Dreamhack i Jönköping, världens största digitala festival. Båda arrangemangen har över 20 000 besökare.
– Vi vill vara där målgruppen finns och därför är kampanjen framförallt digital. För att få chansen att träffa och prata med unga personer om lagstiftningen medverkar vi också på två stora arrangemang, säger Monica Forsman, projektledare för kampanjen.

filmer

Filmer

För ytterligare information, kontakta gärna:

Monica Forsman, projektledare
Telefon: 090-70 82 17

Karin Wikman, kommunikatör
Telefon: 090-70 82 79

Länkar

Webbplatsen frivilligtsex.se
Kampanjen på Facebook
Kampanjen på Instagram
Kampanjen på Youtube

Om regeringsuppdraget

Brottsoffermyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att ta fram och sprida information om innebörden av en ny sexualbrottslagstiftning till relevanta målgrupper. Det har i ett första steg resulterat i den kampanj som beskrivs i pressmeddelandet. Myndigheten ska också ta fram en webbaserad utbildning och en lärarhandledning om den nya lagstiftningen. Målgruppen är i första hand unga i åldern 13–25 år och vuxna som möter ungdomar i sin vardag. Uppdraget ska slutredovisas senast den 11 december 2020.
Läs mer om regeringsuppdraget.

Om Emil ”HeatoN” Christensen

Emil ”HeatoN” Christensen är e-sportare och åttafaldig världsmästare i Counter Strike. Han är en aktiv ambassadör inom e-sporten och valdes 2016 in i det nyinrättade Hall of Fame i Köln. Idag hjälper han unga spelare att utvecklas, engagerar sig i ungdomars hälsa och driver välgörenhetsprojekt. Emil Christensen betraktas som en av de bästa Counter Strike-spelarna genom tiderna. Hans tidigare lag Ninjas in Pyjamas tillhör världseliten inom e-sporten.

Om Ellen Bergström

Ellen Bergström är en person som synts och hörts i många sammanhang. Hon är bland annat skådespelare med många följare i sociala medier, bland annat över 300 000 följare på Instagram. I år har hon medverkat i tv-programmet Det stora racet och förra året deltog hon i Let’s Dance. Hon har haft huvudrollen i tv-serierna Elsas värld och Skitlycklig. Dessutom har hon bloggat för tidningen Chic, varit radiopratare på Vakna med NRJ och medverkat i musikduon Kick.

Om Oskar Linnros

Oskar Linnros har varit en verksam artist, låtskrivare och producent i över tio år. Under ett decennium har han levererat mångbottnade texter och stilrena melodier och ses numera som en nyckelspelare i utvecklingen av svensk popmusik. Med det sjufaldigt Grammisnominerade albumet Vilja Bli (2010) startade han den våg av euforisk soul på svenska som kom efter, och med den mångbottnade, platinasäljande uppföljaren Klappar och Slag (2013) ritade han återigen om kartan för svensk musik. Under hela förra året visade Oskar Linnros att han en av vår tids främsta skildrare – både på skiva och på utsålda livespelningar – då han släppte kritikerhyllade albumet ”Väntar på en Ängel” (2017) som togs emot som ett av årets starkaste svenska släpp och mottog både Grammis och P3 Guld nomineringar.

Senast uppdaterad:2020-01-27