Nyheter

 • Vägen till ett barnanpassat rättsväsende

  2017-12-20 Hur ser kunskapsläget ut när det gäller brott mot barn? Fyra forskare gav sin syn på saken när Brottsoffermyndigheten arrangerade ett panelsamtal på sin årliga forskarkonferens. De konstaterade bland annat att det finns mycket kvar att göra för att rättsväsendet ska bli mer anpassat för barn.

 • Rätt till ersättning för sexuella ofredanden

  2017-12-20 Att någon tafsar, blottar sig eller skickar sexuella meddelanden eller bilder är exempel på handlingar som kan räknas som sexuella ofredanden. Den som har blivit utsatt för ett sexuellt ofredande kan ha rätt till brottsskadeersättning. Steg ett är alltid att polisanmäla händelsen.

 • 28 miljoner kronor till ideellt brottsofferarbete och forskning

  2017-12-19 Brottsofferfonden vid Brottsoffermyndigheten fördelar i höst 28 miljoner kronor till brottsofferstödjande arbete och forskning. Flera större bidrag går till föreningar som är inriktade på att ge stöd till brottsutsatta barn och ungdomar.

 • Så får ni ut ert projektbidrag från Brottsofferfonden

  2017-12-19 Om ni har beviljats medel av Brottsofferfonden får ni ett kontrakt skickat till er inom två veckor. Den eller de som är behöriga företrädare för er förening ska underteckna kontraktet och skicka in det. Därefter betalar Brottsoffermyndigheten ut projektbidraget.

 • Andraplats för ”Liten och trygg” i Publishingpriset

  2017-10-24 Brottsoffermyndighetens webbplats "Liten och trygg” kom på en hedrande delad andraplats i Publishingpriset. På webbplatsen får förskolepersonal kunskap och pedagogiska övningar för att uppmärksamma brottsutsatta barn.

 • Brottsoffermyndigheten får pris för starkaste varumärke

  2017-09-22 Brottsoffermyndigheten har utsetts till det starkaste varumärket bland statliga verk och myndigheter. Den 21 september tog myndigheten emot priset Swedish Brand Award på en prisutdelning i Stockholm.

 • Kampanj om brott nådde fler än 33 000 unga

  2017-09-19 Fler än 33 000 unga i åldern 13-17 år i Stockholms län har nåtts av en reklamkampanj på sociala medier om jagvillveta.se, Brottsoffermyndighetens webbplats för barn och unga. Budskapen i kampanjen är utformade av högstadieelever genom en tävling som Länsstyrelsen i Stockholms län och Operation Kvinnofrid har arrangerat.

 • Barn som bevittnat brott – fördubbling av ansökningar i sommar

  2017-09-19 Den 4 juli arrangerade Brottsoffermyndigheten ett panelsamtal i Almedalen om barn som bevittnat brott. Frågan uppmärksammades sedan med intervjuer i Ekot och i P1-morgon. I sommar har antalet ansökningar om brottsskadeersättning till barn som bevittnat brott fördubblats jämfört med sommaren 2016.

 • Sveriges åtaganden för offer för terrorism

  2017-09-19 Annika Öster, generaldirektör för Brottsoffermyndigheten, ska analysera vilka åtgärder som behövs för att Sverige ska leva upp till bestämmelserna i EU:s terrorismdirektiv om skydd av, stöd till och rättigheter för offer för terrorism. Uppdraget kommer från regeringen och ska redovisas senast den 21 mars 2018.

 • Brottsoffermyndigheten nominerad till Swedish Brand Award

  2017-09-11 Brottsoffermyndigheten är nominerad till Swedish Brand Award. Det är en undersökning som företaget Evimetrix gjort för att ta reda på hur omtyckt och välkänt ett varumärke är.

 • Så gör ni en bra ansökan till Brottsofferfonden

  2017-08-30 Vad är egentligen ett brottsofferinriktat projekt? Vad ska en ansökan innehålla? Vilka kostnader är vanliga? Ivona Begic, handläggare på Brottsofferfonden, ger svar på vanliga frågor och tips till er som har tänkt söka medel för projektbidrag från Brottsofferfonden.

 • ”Liten och trygg” – i final till Publishingpriset

  2017-08-29 På Brottsoffermyndighetens webbplats ”Liten och trygg” får förskolepersonal kunskap för att uppmärksamma brottsutsatta barn. Nu har webbplatsen gått vidare till finalen i kommunikationstävlingen Publishingpriset.

 • Om du drabbats av en terroristattack i Sverige eller utomlands

  2017-08-23 Om du blivit drabbad i samband med ett terroristbrott – i Sverige eller utomlands – bör du veta följande:

 • Stöd till personer som utsätts för hot och hat

  2017-07-13 Brottsoffermyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att ta fram ett utbildnings- och informationsmaterial om hot och hat till deltagare i det demokratiska samtalet. Det kan till exempel handla om journalister, politiskt förtroendevalda och konstnärer.

 • Så får ni ut ert projektbidrag

  2017-06-22 Om ni har beviljats medel av Brottsofferfonden får ni ett kontrakt skickat till er. Den eller de som är behöriga företrädare för föreningen ska underteckna kontraktet och skicka in det. Därefter betalar Brottsoffermyndigheten ut projektbidraget.

 • Nya beslut om ersättning efter skolattack

  2017-06-20 Brottsoffermyndigheten ger sex personer mellan 10 000 och 20 000 kronor i brottsskadeersättning för kränkning efter skolattacken i Trollhättan. Fem personer blir utan ersättning. Brottsoffermyndigheten har bedömt att dessa fem personer inte har utsatts för brott, vilket är en förutsättning för brottsskadeersättning.

 • Får ersättning för kapad identitet på Tradera

  2017-06-20 Brottsoffermyndigheten har för första gången prövat rätten till brottsskadeersättning för olovlig identitetsanvändning sedan den nya lagen infördes den 1 juli 2016. En kvinna får ersättning för att en person utnyttjat hennes identitet på Tradera. En annan kvinna blir utan ersättning då händelsen inte anses ha varit en tillräckligt allvarlig kränkning.

 • Brottsskadeersättning för förstörda möbler efter mordbrand

  2017-06-19 En 52-årig man får 50 000 kronor i brottsskadeersättning för sakskada efter en grov mordbrand. Det är bara i undantagsfall som Brottsoffermyndigheten ger ersättning för sakskada. Men mannens ekonomiska situation och det faktum att han förlorat i princip hela sitt bohag i samband med brottet gör hans situation särskilt angelägen.

 • Uppdrag om webbutbildning för vittnesstöd

  2017-06-19 Brottsoffermyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att ta fram en webbaserad grundutbildning för nya vittnesstöd.

 • Elever fick pris för kampanj om brott

  2017-06-07 Den 30 maj prisades de elever som utformat de vinnande bidragen i en tävling för att uppmärksamma Brottsoffermyndighetens webbplats ”Jag vill veta”. Bidragen har resulterat i en reklamkampanj som riktar sig till barn och ungdomar som utsätts för brott.

 • Nå er målgrupp – sök medel för informationsmaterial

  2017-06-02 Vill ni sprida information om er förening och er verksamhet? Ni kan söka medel från Brottsofferfonden för att producera informationsmaterial. För att öka era chanser att få bidrag kommer här några råd inför er ansökan.

 • Sök medel för att uppmärksamma Internationella Brottsofferdagen

  2017-06-01 Har er organisation planer på att uppmärksamma Internationella Brottsofferdagen? Det går det bra att söka medel från Brottsofferfonden. Här kommer några tips för att lyckas med arrangemanget.

 • Vanligt att studenter utsätts för hatbrott

  2017-04-24 Var femte av nästan 3 000 studenter som besvarat en enkät på Malmö högskola har erfarenhet av hatbrott. Det visar ett forskningsprojekt finansierat av Brottsofferfonden. – Det som gör hatbrott särskilt allvarliga är spridningseffekten. Hatbrott skapar otrygghet och osäkerhet för alla som tillhör en utsatt grupp, säger Caroline Mellgren docent vid Malmö högskola.

 • Attentatet i Stockholm – information om ersättning, stöd och hjälp

  2017-04-10 Är du eller någon i din närhet drabbad av attentatet i Stockholm? Det finns stöd och hjälp att få. Det är också viktigt att du kontaktar polisen för att ha möjlighet till eventuell ersättning.

 • Högstadieelever gör kampanj om brott

  2017-03-30 Många barn som är med om brott vågar inte berätta om det och känner inte till sina rättigheter när de drabbas. Det vill Länsstyrelsen Stockholm, Operation Kvinnofrid och Brottsoffermyndigheten ändra på. Nu arrangeras en kommunikationstävling där högstadieelever i Stockholms län gör kampanjer för ungdomar.

 • Se föreläsningarna från Internationella Brottsofferdagen 2017

  2017-03-29 Den 22 februari arrangerade Brottsoffermyndigheten och sju ideella föreningar Internationella Brottsofferdagen på Norra Latin i Stockholm. UR Samtiden fanns på plats och filmade föreläsningarna. Nu går det att se föreläsningarna på Brottsoffermyndighetens webbplats.

 • Över 44 000 fick hjälp av vittnesstöd

  2017-03-10 Under 2016 fick över 44 000 personer hjälp av vittnesstöd i Sveriges domstolar. – Vittnesstöden bidrar till att skapa trygga förhörspersoner. Det ökar möjligheterna att utreda och genomföra rättssäkra prövningar av brott, säger Annika Öster, generaldirektör vid Brottsoffermyndigheten.

 • Tips om ni ska söka medel från Brottsofferfonden

  2017-03-02 Har ni ett projekt som ni vill ha finansiering för? Då är det dags att börja planera. Maria Königsson, handläggare på Brottsofferfonden, ger tips om vad ni ska tänka på.

 • Över 400 personer deltog på Internationella Brottsofferdagen

  2017-02-24 Intresset var stort när Brottsoffermyndigheten uppmärksammade den Internationella Brottsofferdagen i Stockholm tillsammans med sju ideella organisationer den 22 februari. Över 400 personer deltog i arrangemanget. Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister, inledde dagen med att tala om regeringens åtgärder för brottsutsatta.

 • 112 miljoner kronor till brottsoffer

  2017-02-15 Under 2016 har Brottsoffermyndigheten betalat ut drygt 112 miljoner kronor i brottsskadeersättning. Det är en ökning med 15 miljoner kronor jämfört med 2015. Ökningen beror framför allt på att fler ärenden har avgjorts under året.

 • Brottsoffer kan gå miste om skadestånd

  2017-02-15 Brottsoffer har i många fall rätt till både skadestånd från gärningspersonen och försäkringsersättning från sitt försäkringsbolag. – Tyvärr är det vanligt att brottsoffer inte får ut all den ersättning som de skulle kunna få, säger Anna Sundén Larsson, jurist på Brottsoffermyndighetens brottsskadeenhet.

 • Sök medel från Brottsofferfonden våren 2017

  2017-02-10 Den 1 april 2017 är sista ansökningsdag för att söka projektmedel för brottsofferinriktad verksamhet från Brottsofferfonden i vårens ansökningsomgång. Bidrag kan sökas av forskare, ideella organisationer samt offentliga och privata verksamheter.

 • Stina Wirsén får tyskt bokpris för boken Liten

  2017-02-07 Stina Wirsén har tilldelats det prestigefulla Huckepack Bilderbuchpreis 2016 i Tyskland för barnboken Liten, som hon tagit fram i samarbete med Brottsoffermyndigheten. Priset delas ut årligen till en bilderbok med goda förutsättningar att ge tröst och känslomässigt stöd åt barn.

 • Stort intresse för Internationella Brottsofferdagen

  2017-01-25 Den 22 februari arrangerar Brottsoffermyndigheten Internationella Brottsofferdagen på Norra Latin i Stockholm tillsammans med en rad ideella organisationer. Intresset har varit stort och arrangemanget är fullsatt.

 • Nya ledamöter i råd och nämnd

  2017-01-09 Från och med den 1 januari 2017 ingår tre nya ledamöter i Rådet för Brottsofferfonden och Nämnden för brottsskadeersättning.

Senast uppdaterad:2012-03-01
Telefonväxel
090-70 82 00, sommartider vardagar klockan 8–12
Brottsskadeenhetens servicetelefon,
främst skadeståndsrättsliga frågor
090-70 82 00, menyval 4,
sommartider vardagar klockan 8–12
Fax
090-17 83 53
Postadress
Brottsoffermyndigheten
Box 470
901 09 UMEÅ
Besöksadress
Storgatan 49 i Umeå