”Liten och trygg” – i final till Publishingpriset

På Brottsoffermyndighetens webbplats ”Liten och trygg” får förskolepersonal kunskap för att uppmärksamma brottsutsatta barn. Nu har webbplatsen gått vidare till finalen i kommunikationstävlingen Publishingpriset.

– Det är fantastiskt roligt att en så viktig webbplats som ”Liten och trygg” har nominerats till Publishingpriset. För många barn som inte har det bra är vuxna på förskolan de enda som kan uppmärksamma och slå larm, säger Ulf Hjerppe, enhetschef på Brottsoffermyndigheten.

Det finns ett stort mörkertal när det gäller brott mot barn. Personal i förskolan har, liksom andra yrkesgrupper som möter barn, en skyldighet att anmäla till socialnämnden om de misstänker att barn far illa. På ”Liten och trygg” finns filmade intervjuer med experter om brott mot barn, barns signaler, förskolepersonals anmälningsskyldighet och vad som händer vid en brottsutredning.
− Vi vill att förskolepersonalen ska våga se våld som en möjlig förklaring när ett barn signalerar att det inte har det bra och känna sig trygga i en anmälningssituation. Därför är det så viktigt att personalen får kunskap i frågorna, säger Ulf Hjerppe.
På handledningens webbplats finns också pedagogiska övningar om känslor och rättigheter som personalen kan göra tillsammans med barnen.

"Liten och trygg" är framtagen i samarbete med idé- och designbyrån Humbly, den digitala byrån Teknikhuset, barnboksförlaget Bonnier Carlsen, författaren och illustratören Stina Wirsén, filmbolaget Fishtank Productions, utbildningsföretaget Utmana samt Åsa Landberg, legitimerad psykolog och legitimerad psykoterapeut.

Om Publishingpriset

Publishingpriset är en heltäckande jurybedömd kommunikationstävling. ”Liten och trygg” har nominerats i kategorin ”Informationssajter yrke och bransch” tillsammans med sju andra bidrag. Juryn bedömer bidragen utifrån grafisk design, textinnehåll, visuellt innehåll och användarbarhet. Pristagarna presenteras vid en prisutdelning i Stockholm den 23 oktober.

För mer information, kontakta gärna:

Ulf Hjerppe, chef för Kunskapscentrum och Brottsofferfonden, Brottsoffermyndigheten      
Mobiltelefon: 070-619 57 54     
E-post: ulf.hjerppe@brottsoffermyndigheten.se

Karin Wikman, kommunikatör, Brottsoffermyndigheten
Telefon: 090-70 82 79
E-post: karin.wikman@brottsoffermyndigheten.se

Läs mer

Webbplatsen Liten och trygg
Lista över finalisterna i Publishingpriset 2017

Illustration av Stina Wirsén från webbplatsen Liten och trygg.

Senast uppdaterad:2017-09-14