Internationella Brottsofferdagen 2021

Varje år uppmärksammas den Internationella Brottsofferdagen av Brottsoffermyndigheten och en rad ideella organisationer. Arrangemanget kommer att genomföras digitalt.

År 2021 fyller svensk demokrati 100 år och därför blir temat för Internationella Brottsofferdagen demokrati. Arrangemanget kommer att bjuda på aulaföreläsningar om hot mot demokratin ur ett brottsofferperspektiv. Det kommer även att finnas ett antal seminarier att välja mellan. Läs mer i programmet.

Observera att tiderna i programmet är ungefärliga.

Huvudtalare

Huvudtalare för dagen är:

 

Joanna Goodey

Johanna Goodey är forskningschef vid EU:s byrå för grundläggande rättigheter. Hennes föreläsning har rubriken Crime Victimisation, Fundamental Rights and Democracy: What does the evidence tell us? som handlar om attityder till rättigheter och demokrati i Europa utifrån brottsoffers specifika erfarenheter.

 

 

 

Alexandra Pascalidou

Alexandra Pascalidou är prisbelönt författare, föreläsare och programledare. Hon kommer att föreläsa om hat och hot och konsten att mobilisera mod.

Foto: Thron Ullberg

 

 

Måns Svensson

Måns Svensson är professor i rättssociologi vid Högskolan i Halmstad och kommer att föreläsa om hot och hat mot journalister - ett rättssociologiskt brottsofferperspektiv.

Foto: Anders Roos

 

 

 

i samarbete med ideella organisationer

Internationella Brottsofferdagen genomförs i samarbete med Brottsofferjouren Sverige, Barnens rätt i samhället, ECPAT Sverige, Riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Rädda Barnen, Unicef och Unizon.

ANMÄLAN

När du anmäler dig till den 22 februari får du välja mellan ett antal seminarier som webbsänds 23-25 februari. Anmäl dig till Internationella Brottsofferdagen och webbseminarier här. Bekräftelse på anmälan och länk till sändningen skickas ut till den anmälda mailadressen 1-2 dagar före evenemanget.

FRÅGOR?

För allmänna frågor kontakta Anna Wergens:

Ring 090-70 82 62 eller maila anna.wergens@brottsoffermyndigheten.se

För tekniska frågor kontakta Cecilia Sandqvist:

Ring 090-70 82 50 eller maila cecilia.sandqvist@brottsoffermyndigheten.se

Senast uppdaterad:2021-02-10