Internationella Brottsofferdagen i Göteborg 2020

Brottsofferjouren Storgöteborg har uppmärksammat Internationella Brottsofferdagen genom att anordna föreläsningar och ha bokbord.

I Göteborg arrangerade jouren flera föreläsningar på stadsbiblioteket och en efterföljande ljusmanifestation på Götaplatsen. Patrik Sjöberg föreläste om sin utsatthet som barn. Barnadvokaten Anna Ekvall berättade om sin vardag som särskilt ombud för barn, om barns rättigheter enligt barnkonventionen och om tillämpningen av lagen. Psykologen Anna Vikgren från Rädda Barnen berättade om deras verksamhet och om vikten av stöd för brottsutsatta, medan Annelie Grip från Bris informerade om Bris verksamhet, telefonlinje och chatt. Cirka 80 personer deltog.

 

Dessutom arrangerade Brottsofferjouren Storgöteborg bokbord på biblioteken i Mölndal, Härryda och Partille med informationsmaterial och give-aways. I Mölnlycke medverkade också en representant från Föreningen Anhöriga till sexuellt utnyttjade barn, ATSUB, Tjejjouren Väst samt två fältassistenter från Härryda kommun. Jouren berättade bland annat om sin verksamhet, om att barnkonventionen blivit lag. Några personer blev intresserade av att engagera sig i föreningen efter att ha fått information om jouren.

 

Brottsofferjouren marknadsförde föreläsningarna och bokborden på Instagram och på Facebook. Ett pressmeddelande gick ut till lokala nyhetsredaktioner i jourens kommuner. Jouren var också med i Mölndals post och lokalpressen i Härryda och Partille med artiklar och annonser inför eventen. Arrangemanget i Göteborg marknadsfördes i stadsbibliotekets programhäfte och som ett event på bibliotekets Facebook-sida.

 

Jouren hade med sig informationsmaterial om brottsofferdagen, om Brottsofferjouren, tidningen Brottsoffer med tema barnkonventionen och boken Liten av Stina Wirsén vid alla aktiviteter. I Mölndal, Härryda och Partille hade jouren även med målarblad och pennor så att barn kunde måla figuren Liten.

 

Projektansvarig:
Brottsofferjouren Storgöteborg

Senast uppdaterad:2020-06-16